2012 m. sausio 31 d., antradienis

(1) Klasės draugas - BOLESLOVAS KAUŠAKIS




Kaušakys Boleslovas
Fotografijose : Gimnazistas, .....................Kursantas,  .........................Karininkas

Baliukas gimė 1933 m. Juozapavos kaime, netoli Skapiškio. Mokėsi Skapiškyje, ten baigė progimnaziją, vėliau mokėsi Kupiškio vidurinėje mokykloje, kurią baigė 1952 metais.
Kauno karo muziejaus Garbės kuopa 1924 m.
Balio tėtis pirmas iš kairės
Kaušakių giminė kilusi iš Viešintų parapijos. Baliuko tėvas Matas turėjo 3 brolius: vienas iš jų išvažiavo Amerikon, antras tapo karininku ir gyveno Kaune. Matui (pirmas iš kairės) buvo nupirkta žemės iš Šuazelių Mirabelio polivarko prie Skapiškio, ir jo šeima ten įsikūrė apie 1930 m. Baliuko motina Albina Matijošiūtė kilusi iš to paties Linkiškių k., Viešintų parapijos. Karininkas Mykolas po rankos sužeidimo tarnavo Kauno karo muziejaus Garbės kuopoje.
 Brolis Kazimieras liko ūkininkauti tėviškėje, iš ten kilęs kitas mūsų klasiokas - Jonas Kaušakys.
Boleslovas grojo mokyklos orkestre triūba, sportavo, žaidė stalo tenisą, buvo linksmas vaikinas mėgstamas draugų ir ypač mergaičių, mat mėgo pajuokauti, pašokti vakarėliuose.
Baigę vidurinę keturi bendraklasiai išvyko mokytis į Daugpilio Karo mokyklą:  Balys Kaušakys, Juozas Martinonis, Algis Laužikas ir Algis Starkus. (Nuotrauka apačioje.)
1955 m. baigęs karo mokyklą, Balys buvo paskirtas tarnauti į Mirgorodą, Ukrainoje.
Po 3 metų tarnybos Balys su Juozu išlaiko egzaminus ir įstoja į Rygos aukštąją Karo aviacijos mokyklą. 1960 m. sumažinus 1,2 mln. sovietų armijos kontingentą, aukštoji karo aviacijos mokykla perorganizuojama į aviacijos institutą, kurį Boleslovas ir baigia. Tarnaudamas kariuomenėje, Balys turėjo kapitono laipsnį. Pradėjo dirbti Rygos civilinėje aviacijoje inžinieriumi, vėliau dirbo laboratorijos viršininku, vyr. inžinieriaus pavaduotoju.  

Marti Tatjana, sūnus Vitauts, žmona Liubovė
Sesuo Danutė, Balys, sūnus Vitautas,Danutės - Raimundas ir mama
Boleslovas vedė ukrainietę Liubovę, turi dukterį Svetlaną, gyvenančią  Lvove  ir sūnų Vitautą. Vasaromis Boleslovas sūnų  siųsdavo pas seserį Danutę į Plungę, kad išmoktų lietuviškai, neatitrūktų nuo Lietuvos. Vitauts dabar su malonumu prisimena tas gražias vasaras pas Danutę, jos sūnų Raimundą, Baltijos jūrą, prie kurios, neretai su tetos šeima nulėkdavo. Dabar Vitautas gyvena Rygoje, dirba šturmanu civilinėje transporto aviacijoje. Sąjūdžio laikais Vitautas  iš Rygos skrido į lietuvių tremties vietas Sibire parvežti tremtinių palaikų ir gerai prisimena tuos nepamirštamus laikus. Vitautas su žmona Tatjana turi dukterį Inesą, gyvenančią Maskvoje, ir anūką Dimą.
Sesuo Danutė
Balys, staiga sustojus širdžiai, mirė 1987 metais, palaidotas Rygos Ulbrokos kapinėse.
Foto nuotraukos iš Boleslovo sesers Danutės Kaušakytės- Ardavičienės ir Vitauto Kaušakio  šeimų albumų.




Petras, Balys, Albinas, Juozas, Jūra, Zita, Algis, Michalina 1955 m.
Sūnus Vitauts su dukra Inesa
Rygos aerouosto kolektyvas, Balys trečias iš dešinės 1985 m.


Boleslovo sūnus Vytauts mielai sutiko atsiųsti foto iš savo tarnybos ir asmeninių šeimos nuotraukų, kurias žemiau ir talpiname. Savo el. laiškelyje dėkoja už tėčio, mūsų Baliuko prisiminimą:

Boleslovo sūnus Vytauts ir jo lėktuvai
Dobrij denj g.Albinas! Spasibo,ocenj krasivij sait! Spasibo,cto pomnite otca,eto ocenj prijatno! Ja at the moment v Germany.Zavtra postarajusj prislatj photo moej semji i moi photo iz raznih stran i raznih vremen-eto Australia,Thailand,Indonesia,Malaysia-posle tsunami,Afghanistan,Iraq i drugie strani .
Spasibo 

Vytautas
Vitauts Australijoje



Vitauts su žmona Tatjana
Vitauts su žmona Tatjana Rygoje
Boleslovo ir jo žmonos Liubovės kapas Rygos kapinėse

Prie Baliuko kapo: iš kairės: marti Tatjana, sūnus Vitauts, žmona Liubovė, žentas Vasilijus, duktė Svetlana, seserys Janina ir Danutė




2012 m. sausio 10 d., antradienis

Sveikinam klasioką su 80

Juozas Martinonis

Sveikinam klasioką su 85

Algirdas Šukys