2023 m. gegužės 31 d., trečiadienis

PALYDIME NIJOLĘ KEMEKLYTĘ

.

Nijolė 1957 m.

Eidama 91 gyvenimo metus, 2023 gegužės 31 d. mirė klasės draugė
Nijolė Kemeklytė. Ji  gimė 1933 m. Panevėžyje. Mama Elvyra Čiurlytė, tėtis Kazimieras - Kemekliai. Mama - mokytoja, tėtis - advokatas. Mokėsi  Linkuvoje. Paskutinę gimnazijos klasę baigė Kupiškyje. 

           Po to, prasidėjo studijos Vilniaus universitete. Paskaitas ir seminarus Istorijos ir filologijos fakultete lankė kaip kalbėjo Nijolė  labai sąžiningai, bijojo gauti trejetą ir prarasti stipendiją. Kai 1938 m. mirė tėvelis, trimis vakais rūpinosi mama, tai visi gyveno iš jos kuklios mokytojos algos.
        Bet jaunystė ir optimizmas žengia greta, tai ji apskaičiavo kiek rb. gali išleisti dienai ir to laikėsi. Laisvalaikiu dainavo universiteto akademiniame chore, su kuriuo keliavo į Estiją, Leningradą ir kt. Įdomi buvo specialybės praktika : ją atliko Maskvos, Leningrado bibliotekose, o ten susipažino su muziejais, teatru ir kultūrinėmis įstaigomis.
Kai baigė universitetą, buvo paskirta dirbti į Klaipėdos apskrities Viešąją I. Simonaitytės biblioteką, kur išdirbo 1957 – 59 metus. 
  1959 m. pradėjo dirbti Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus Viešoje bibliotekoje direktoriaus pavaduotoja m. daliai. 
1967 m. Nijolė perėjo  dirbti į Lietuvos nacionalinę M. Mažvydo biblioteką knygų mainų skyriaus vedėja. Čia reikėjo organizuoti knygų mainus tarp atskirų mokslinių ir masinių bibliotekų, kurti automatizuotą knygų mainų sistemą.
Laisvalaikiu dainavo moterų „Aido“, vėliau MA choruose, keliavo po Lietuvą, sąjungines respublikas, bei Bulgariją, Vokietiją, Vengriją, Čekoslovakiją.
1992 m. išėjo į pensiją. Su dideliu džiaugsmu sutiko Lietuvos Sąjūdį, Lietuvos nepriklausomybės paskelbimą.
Išėjusi į pensiją dar dirbo Lietuvos nacionaliniame muziejuje, Paveikslų galerijoje salės prižiūrėtoja. 
Nijolė sakė, senatvė ateina visiems, tai stengiuosi ne tik kovoti su ligomis, bet ir nepasiduoti pesimizmui, kol galiu domėtis gyvenimo naujienomis, kultūra.
           Dar likę gyvi, klasės draugai nuoširdžiai užjaučia gimines ir artimuosius dėl klasės draugės Nijolės mirties.

Palaidota Rasų kapinėse šeimos kape.



 


Komentarų nėra: