2012 m. balandžio 7 d., šeštadienis

(7) Klasės draugas - ALGIS KAROSAS


Algis studentas 1956 m.
Turbūt apie 1950 metus išvažiavom ekskursijon į Palangą. Kur vos neišsimaudėm Plungės mieste Babrunge. Tuo pačiu kartu važiavome per Kretingą, kur apžiūrėjome bažnyčią, Tiškevičiaus dvarą ir dvaro tvenkinį. Ir kas galėjo pagalvoti, kad 2003 metais atvyksiu čia gyventi. Būtent prie trečiojo tvenkinio.
Kretingą formavo ir jai dirigavo didikai Chodkevičiai, o vėliau Tiškevičiai. Chodkevičiai yra Kretingos bažnyčios fundatoriai.  Jų giminės palaikai alaviniuose karstuose ilsisi bažnyčios rūsiuose. Vienas iš Chodkevičių buvo karo vadas. Ties Ryga nugalėjo keturis kartus didesnę Švedų kariuomenę.
Algis Karosas 1957 m.
Nuo seno Kretingos bažnyčioje karaliauja broliai pranciškonai. Tarp jų daug pasižymėjusių. Vienas iš jų Jurgis Pabrėža, nusipelnęs švietimui. Jo vardu yra pavadinta viena gimnazija. Šią gimnaziją baigė visi trys mano anūkai. Kretingoje yra keturios vidurinės mokyklos.  Jurgio Pabrėžos skulptūra stovi skverelyje prieš bažnyčią. Pranciškonas Jurčys šiuo metu stato onkologijos centrą Klaipėdoje. Kretingos bažnyčios klebonas Popiežiaus paskirtas Žemaičių vyskupo pavaduotoju.
Įdomi žemaičių šnekta. Su grynu žemaičiu sunku susišnekėti. Po  dešimties metų pradedu suprasti ir aš, ypač tuos greitakalbius.
Aš ir mano dukros, esame baigę Lietuvos Žemės ūkio akademiją (dabar A. Stulginskio universitetas. Vyresnioji dukra Palmira baigė hidromelioracijos fakultetą. Būdama penktame kurse, ištekėjo už bendrakursio žemaičio Juozo Maskvyčio iš Darbėnų. Baigę mokslus gavo paskyrimą į Kretingą. Žentas dirbo MSV, o dukra vykdomajame komitete. Darbas darbu, o pinigų reikėjo. Pradėjo auginti svogūnus. Statė Būtingėje sodo namelį. Žentas tapo MSV direktoriumi. Vėliau privatizavo Kretingos autotransporto įmonę. Įkūrė UAB „TEREKAS“ ir pradėjo automašinų remonto darbus, vystyti vietinių ir tarptautinių pervežimų paslaugas. Vystė didmeninę prekybą, pradėjo gaminti PET butelius. PET butelių gamybą išplėtojo, pradėjo gaminti ir įrangą PET butelių gamybai. Tokios įrangos gamintojai vieninteliai Pabaltijo šalyse. PET buteliais ir PET buteliams gaminti įranga prekiauja šiuo metu ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje, Kazachstane, Olandijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Suomijoje.
Užaugino du sūnus – Vytautą ir Gintautą. Abu baigė bakalauro studijas, padeda tėvams biznyje.
Antroji mano dukra Dalia įgijo inžinierės – žemėtvarkininkės specialybę, ištekėjo, užaugino dukrą. Mano anūkė Agnė su pagyrimu baigė gimnaziją. Šiuo metu studijuoja Olandijoje, Hagos universitete tarptautinį verslą. Dukros gyvenimas nesusiklostė, ji išsiskyrė. Dabar ji gyvena Kretingoje kartu su mumis, dirba žento vadovaujame UAB „TEREKAS“ vyr. buhaltere.
Aš su žmona gyvename 0,25 ha ploto žemės sklype, turime 3 arus dirbamos žemės daržui. Auginame daržoves, įveisėme sodą, uogyną. Dukra prižiūri paradinę sklypo dalį, rūpinasi pievute ir dekoratyviniais augalais. Darbo stoka negalime skųstis. Visa bėda, kad jėgos senka.
Šiauliai-Palanga kelias eina per Kretingą Žemaitės alėja. Iki tvenkinių miestas, o už tvenkinių – kaimas. Mes su žmona ir jaunesnioji dukra gyvename Vėjo akligatvis 4, sekančiame name mano vyresnioji - su šeima.
Algis Karosas gimė 1932 m. Paketurių kaime. Mokėsi Kupiškyje. Baigęs Kupiškio vidurinę 1952 m. įstojo įstojo į Kauno ŽŪA machanizacijos fakultetą. Baigęs ją inžinierius mechanikas dirba Kupiškio MTS. Po dviejų metų pereina Į Byčių kolūkį vyriausiu inžinieriumi. Čia Algis darbuojasi 6 metus. Vėliau po pora metų dirba ŽŪ valdyboje ir ŽŪ Susivienijime. Šepetos durpių kraiko gamykloje ir Statybinių medžiagų gamyklose išdirba 11 metų. Vėliau, net 16 metų darbuojasi Aklųjų draugijoje. Po šių visų darbų išėjo į užtarnautą poilsį, dabar gyvena Žemaitijoje ir džiaugiasi puikiais anūkais.

Visi anūkai su Palmira ir Juozu

Dukros Palmira ir Dalia

Dukra Palmira su žentu Juozu ir anūkai Vytautas ir Gintautas

Anūkė Agnė - Hagos universiteto studentė

Žmona Angelė ir aš - Algis su anūkais

Čia aš gyvenu. Vaizdas iš kiemo pusės statybos metu

Komentarų nėra: