2012 m. spalio 15 d., pirmadienis

(40) Klasės draugas - JUOZAS MARTINONIS


Juozas Martinonis gimė 1932 m. Kreipšių kaime, Skapiškio par., Kupiškio raj. Mama Ona Švelnytė iš Gindvilių, tėtis Matas – Martinoniai. Juozas turėjo brolį Vladą, gimusį 1918 m. Jis žuvo 1944 m. Seseris: Vladą – medicinos seselę ir Melioniją – baigusią Salų žemės ūkio mokyklą.
Juozas Martinonis 1952 m.
1948 m. Juozas baigė Skapiškio progimnaziją ir tais pačiais metais įstojo į Kupiškio vidurinę mokyklą. Juozas buvo aukštas išvaizdus vaikinas, žavėjęs ne vieną klasės ar gimnazijos merginą. Mėgo sportuoti, grojo dūdų orkestre, pradžioje su bosine triūba, vėliau bugnu, nes šeimininkas pas kurį jis gyveno, kategoriškai uždraudė mokytis namuose, kad negąsdinti mažų vaikų. Juozas rimtai nusiminė, negi mokytis eisi į laukus. Nuėjęs pas orkestro vadovą pasiguodė savo bėda, mat orkestro dalyviams nereikėdavo mokėti  pinigėlių už mokslą. Orkestro vadovas triūbą pakeitė į bugną, o Juozas linksmas grįžo į nuomojamą butelį.
Juozas buvo pripažintas geru šokėju, tad šokių pradžioje išsivedęs merginą, taip sušokdavo suktą valsą, kad visi turėdavo į ką pažiūrėti. Jis su partnere, tiesiog skriedavo mokyklos salės grindimis.
1952 m. Juozas su 2 klasiokais įstoja į Daugpilio aviacijos mokyklą. 1955 m. birželį baigęs mokslus gauna techniko – prietaisininko specialybę ir leitenanto karinį laipsnį. Jiems mokslai Daugpilyje 8 mėn. buvo pratęsti, kad jie galėtų aptarnauti naujus TU tipo lėktuvus  Pagal paskyrimą 1955-58 m. tarnauja Melitopolyje, Ukrainoje.
Susitarę su klasioku Boleslovu Kaušakiu, nutaria toliau mokytis Rygos aukštojoje aviacijos mokykloje. Stojamuosius išlaiko gerais pažymiais, tik rusų kalbos gauna trejetus. Įtarę, kad dėl to gali jų nepriimti, abu nueina pas mokyklos vadovą pulkininką ir jam įrodo, kad rusų kalba nėra jiems gimtoji.
1958 – 1960 m. baigus du aukštosios mokyklos kursus Sovietų Sąjungos vadovybė pasiryžta milijonu ir du šimtus tūkstančių žmonių,sumažinti kariuomenę. Panaikinama Rygos aukštoji aviacijos mokykla. Juozas demobilizuojasi ir įstoja į  Leningrado Politechnikos instituto elektromechanikos fakultetą. Jame mokėsi neakivaizdiniu būdu. Pagal demobilizacijos sąlygas per 7 mėn.  Vilniuje gauna butą ir dirba “Elfos” konstravimo biure sektoriaus vadovu. Nuo 1968 iki 2000 m. darbuojasi Elektrografijos institute laboratorijos vadovu, tech. kontrolės viršininku ir vyriausiuoju kontrolieriumi.
Žmona Regina – Algė bibliotekininkė, kurią vedė dar gyvendamas Rygoje. Sūnūs: Saulius – architektas, gyvena Vilniuje, Kęstutis – inž.  statybininkas, gyvena Panevėžyje. Abu turi po du sūnus. Tad viso yra 7 Martinoniai, tai klasiokų tarpe rekordinis rezultatas.  
Juozas kursantas 1953 m.


Juozas ir Algis jau karininkai 1956 m.

Martinonių šeima: Regina-Algė, Kęstutis, Saulius ir tėtė Juozas 1968 m.

Juozas 2010 m.


Kursantai: Algis, Boleslovas, Juozas 1954 m.

Komentarų nėra: