2012 m. lapkričio 17 d., šeštadienis

(48) Klasės draugė ONA DANUTĖ TVISKUVIENĖ-STASEVIČIUTĖ




Viršuje Danutė 1950 m.
Ona Danutė Tviskuvienė-Stasevičiūtė 2010 m.
Ona Danutė Stasevičiūtė gimė 1931 m. Naivių kaime Anėlės Kručaitės ir Kazimiero -Stasevičių šeimoje.
1939 – 1943 metais mokėsi Kuosėnų pradžios mokykloje.
1944 - 1949 metais Kupiškio vidurinėje mokykloje. Danutė buvo stropi mokinė, jai gerai sekėsi visi dėstomi dalykai. Buvo aktyvi sportininkė – žaidė stalo tenisą.
 Sekdama broliu Vytautu, keliskart buvo mokyklos ir rajono šachmatų ir šaškių čempione. Buvo įdomu, kai rajono čempionų diplomus atsiimdavo Vytautas ir jo sesuo Danutė.
Danutės anūkė, dar būdama Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos mokinė Aistė Tviskūtė rašė: „
Onos Danutės Stasevičiūtės šeima į Sibirą buvo ištremta 1951 m. rudenį. Tremtyje, Tomsko srityje išbuvo iki 1957 m. pavasario.
Tremtyje jos šeima išvargo penkerius su puse metų. Ten baigė miškų technikos pramonės mokyklos kursus ir tada dirbo miško priėmėja. Teko dalyvauti Tomsko srities olimpiadoje, kur disko metimo varžybose užėmė 4 – tą vietą. Dar mokydamasi vidurinėje mokykloje išmoko groti akordeonu, kuris Rusijoje labai pravertė.
Grįžo 1957 m. reabilituoti, todėl namus grąžino, o už paimtą turtą užmokėjo kolūkis. Įsidarbinti tremtiniams tuomet buvo labai sunku. Iš pradžių dirbo Naivių durpyne eiline darbininke. Vėliau kolūkio pirmininkas pakvietė dirbti antrąja buhaltere. Dirbo iki to laiko, kol jos vietą užėmė iš komjaunimo atsiųsta mergaitė.
 Grįžusi iš tremties baigė suaugusiųjų darbo jaunimo vidurinę mokyklą ir bandė įstoti į Kauno politechnikos instituto maisto pramonės technologijų fakultetą. Stojamuosius egzaminus išlaikė, bet per mandatinę komisiją nepriėmė, nes buvo bloga charakteristika iš rajono komjaunimo, kadangi močiutė buvo tremtinė ir ne komjaunuolė.
Dienoraštį močiutė pradėjo rašyti būdama 6 klasėje. Jame išliedavo savo išgyvenimus, aprašydavo nuotykius, kasdieninį gyvenimą... Grįžusi iš tremties to nebedarė. Klasės draugai ir pažįstami rašė daug laiškų į Sibirą, kuriuos išsaugojo ir parsivežė į Lietuvą.“
Net aštuoneris metus Danutė dirbo geležinkelyje, pratęsdama savo tėčio Kazimiero, ilgamečio  geležinkelio meistro tarnybinę dinastiją. Kaip geležinkelietė,  kiekvienais metais Danutė leisdavosi į kelionę po plačiąją Sąjungą.
Danutė turi sūnų Romualdą su žmona Daiva gyvenančius Naiviuose, anūkę Aistę –Vilniaus universiteto studentę ir anūką Emilį.
Dukra Ilona su vyru Voldemaru yra žymūs verslininkai, gyvena Druskininkuose ir turi dukrą Eglę studijuojančią biochemiją Škotijoje ir sūnų Igną Vilniaus universiteto studentą.         
Danutė visų sporto šakų žinovė, nepraleidžia nė vienų varžybų rodomų televizijoje. Įdomu ir tai, kad ji su broliu Vytautu, nepraleisdavo nei vienų krepšinio varžybų ir  pareikšdavo užuojautą vienas kitam, kai pralaimėdavo jų mylimos komandos, mat Danutė serga už Kauno „Žalgirį, o brolelis Vytautas sirgdavo  už „Lietuvos rytą“.

Danutė ant laiptų trečia iš dešinės 2005 m.
Laima ir Danutė
Danutė trečioje eilėje pirma iš kairės

"A ir "B" klasės jau be Danutės

Danutė antroje eilėje pirma iš kairės

Auklėtojai 90 metų

Danutė pirma iš dešinės 2012 m.

Prie Auklėtojos kapo. Desimt klasės draugų 2012 m. O musu klases vainikas graziausias, aciū Daliai Macionytei.

Komentarų nėra: