2012 m. lapkričio 7 d., trečiadienis

(45) Klasės draugas - LINAS STANYS


Linas Stanys  1954 m.
Linas Stanys gimė 1933 m. Kreipšių kaime, Kupiškio rajone. Mokėsi Skapiškio pradinėje ir Skapiškio progimnazijoje. Nuo 1948 metų Linas Kupiškio vidurinės mokyklos moksleivis. Mokslai Linui sekėsi gerai, klasėje jis būdavo penkių geriausių moksleivių sąraše. Linas pasižymėjo aiškia, gražia rašysena, švelnia, šiek tiek  ironiška šypsenėle. Turėjo polinkį į tiksliuosius mokslus, todėl studijoms pasirinko Kauno Politechnikos instituto Statybos fakultetą. 1957 m. baigęs KPI ir įgijęs pramoninės civilinės statybos inžinieriaus kvalifikaciją, pagal paskyrimą vyksta į Šiaulius ir pradeda dirbti Šiaulių geležinkelio apygardoje. 
( Iš centrinio LG archyvo)
 Linas Stanys baigęs Kauno politechnikos institutą nuo 1957 m. dirbo Lietuvos geležinkelio Statybos tresto Šiaulių statybos ruože meistru, darbų vykdytoju, inžinieriumi, gamybinio – techninio skyriaus viršininku, vyresniuoju inžinieriumi, vyresniuoju darbų vykdytoju, nuo 1970 m.- Pabaltijo geležinkelio Šiaulių apygardos kelių ir inžinierinių įrenginių skyriaus viršininko pavaduotoju, 1985 m. buvo paskirtas Šiaulių apygardos vyriausiojo inžinieriaus pavaduotoju. 1991 m. atkūrus Lietuvos geležinkelius, Linas Stanys nuo 1992 m. dirbo VĮ „Lietuvos geležinkeliai“ generalinės direkcijos Kapitalinės statybos valdybos Šiaulių gamybos skyriaus viršininku, nuo 1995 m. - SPAB „Lietuvos geležinkeliai“ Statybos ir nekilnojamo turto tarnybos Statybos skyriaus vadovaujančiu inžinieriumi, nuo 2000 m. – Infrastruktūros valdybos statybos ir statybos priežiūros skyriaus Statybos ir priežiūros sektoriaus vyresniuoju inžinieriumi, 2001 m. išėjo į užtarnautą poilsį ir dar beveik 10 metų dirbo techninį darbą UAB "Šiaulių ranga", statybinio profilio įmonėje.

Linas studentas 1956 m.

1956 m. Vilnius

Linas Stanys  2007 m.
Su bendraklasiu ir bendrakursiu teko susitikti statant Panevėžio geležinkelio stotį. Linas visuomet buvo ramus, išlaikytas, dalykiškas inžinierius ir savo srities geležinkelio tarnybų vadovas, prisimena Albinas Č. 
KPI Statybos fakulteto bendrakursių susititikimuose apie Liną, labai šiltai atsiliepia bendrakursis Aleksandras Bruzgis, kuris, dirbdamas Vilniaus trečiosios gelžbetonio gamyklos direktoriumi, tiekdavo gelžbetonio konstrukcijas Šiaulių apygardos geležinkeliams.

Linas darbe 2000 m.

Lino šeima: žmona Ledina, anūkėlė, Linas, Sūnus Rolandas, marti .

Ledina, Rolandas, Linas


 Iš Šiaulių geležinkelio muziejaus

Po Sunkios ligos Linas Stanys mirė 2010 m. Palaidotas Šiaulių miesto kapinėse. Ant kapo šeima pastatė gražų paminklą, kuri nuotrauką galite pamatyti žemiau po bendraklasių biografijų. 
Žmona Ledina - pedagogė, irgi skapiškietė,  gyvena Šiauliuose. Sūnus Rolandas inžinierius transportininkas gyvena ir dirba Šiauliuose.

Iš klasiokų Lino ir Albino 2009 metų susirašinėjimo elektroniniu paštu:

Mūsų kontaktai su pertrūkiais. Bet svarbu, kad kontaktų galimybė yra pastovi.Kitas dalykas, kad viena pusė tuos kontaktus
panaudoja pagal visas galimybes (tekstas su nuotraukomis , vaizdais, panoramomis), gi kita pusė operuoja tik su pliku tekstu,kuo nors kitu savo oponentų sudominti negali.
.Antra vertus ir sąlygos nėra vienodos: kur Vilnius ir gražus būrys jaunimėlio, na nebe visai jaunimėlio, iš kupkiemio, ir vienas šiaulietis apyžalis kompiuterijoj. Albino dėka sukaupiau klasiokų, kursiokų  nuotraukų albumėlius, laisvalaikiu pabraidau.
Na o šiandien norėčiau, kaip įprasta,pasveikint su šv. Kalėdom, artėjančiais 2010 metais,su pradėjusia ilgėti diena, na ir
saulė gal vis dažniau atsuks savo skaistų veidą.Linkėčiau, kad ateinantys metai nebūtų prastesni, sunkesni už praėjusius.
Linksmų šv. Kalėdų, laimingų Naujųjų metų. Linas.

Albinai, ačiū už nuotraukas.Pasidariau nenuovokus. Sakyk, kas per savim patenkinti "tipai" nuotraukoje 002.Gediminą, Aldonikę puikiai atskiriu,lyg būčiau vakar atsisveikinęs. Na, o anuodviejų neatrokuoju.
Dėkoju ir už svetaines. Nors neakivaizdžiai dalyvavau savo kraštiečių iškylose.Nuotraukose puikiai atrodai, bet vis vien sakau būk sveikas.

Vėl pasikeitė mano pašto (e - mail) adresas. Kaž ko nepasidalina "paštininkai". Perskaičiau monografiją apie Kuosėnus. Neblogai parašyta. Gerai, kad Kuosėnai įžymesnių žmonių turi, tai apybraiža solidesnį svorį įgavo. Kreipšiečiai, bent jau mūsų amžininkais, pasigirti negali. Gal aš nežinau. Žmonės kuklūs.Nebent apie Juozą. Jis ir teleekrane ne naujokas. Taigi apie Kreipšius, matyt, bus kitas stilius. Jeigu bus. Būk sveikas.Linas.

Įdomu, kur tu tą monografiją skaitei, ar 'Keliai veda Kupiškin"II tome, ar interneto svetainėje "Kuosėnai". Jei pastarojoje, tai Danutės anūkės rašinį iš jos dienoraščių turėjai perskaityti. Danutei siūliau dar ką nors parašyti apie Naivius ir Kuosėnus, nes ji Kuosėnus žino neblogiau negu Naivius. Neseniai Vilniuje lankėsi SKAPIŠKĖNAI. Apie tai reportažas yra :   www.vilniauskupiskenai.blogspot.com       Būtinai paskaityk. Spektakliuke vaidina Jono Kaušakio anūkės Rasa ir Živilė. Mūsų klube vis dar neapsilanko Teresė Morkūnienė, išrinkta kurių tai metų sekmingiausia verslininke Lietuvoje. O tai Tavo kraštietė - kreipšietė.
Nijolė Ki Vilniuje surado Laimos Laužkienės anūką, kuris būdamas dvyliktokas jau pagarsėjęs kulinaras Vygantas Maknickas. Jo, gal tiksliau Maknickų restoranėlis Avokado turi interneto svetainę :   www.spice.lt 
Video receptų skiltyje rasi Laimos anūką demonstruojantį savo kulinarinį meną. Iki ...
Albinas




Komentarų nėra: