2012 m. rugpjūčio 21 d., antradienis

(30) Klasės draugė - IRENA LATVYTĖ



Irena Latvytė 1957 m.
Irena Latvytė gimė 1933 m. Smilgių kaime, Kupiškio pašonėje. Mama Juozapota Kručaitė nuo Viešintų, tėtis  Kazimieras - Latviai. Vyriausias brolis Vytautas, pagal išsilavinimą chemikas, pagal pomėgį – istorikas, domėjosi kalbomis, žodynais. Kupiškio gimnaziją jis baigė 3 m. anksčiau negu mūsų klasė. Brolis Rimas ūkininkauja. Sesuo Janina mokytoja, gyvena Šiauliuose. Sesuo Regina – bibliotenininkė.
Irena (gimnazijoje mes ją vadindavome Jūra) Baigė lituanistikos studijas Vilniaus Universitete.  Baigusi studijas Irena išvažiavo mokytojauti į Žemaitiją, į Užventį. Mokiniai bendrinę lietuvių kalbą mokėjo blogai, labai žemaičiavo. Būdavo įdomu pasikalbėti su klase tarmiškai, jie žemaitiškai, o Irena kupiškėniškai. Jie mane suprasdavo pakankamai gerai. O aš juos, ne visada, buvo visiškai nežinomų žodžių arba jų reikšmė visai kita.
Irena labai bijojo, kaip seksis abiturientams išlaikyti lietuvių kalbos egzaminą raštu, nes jie darydavo aibes klaidų, dėl žemaitiškos tarmės įtakos. Mokyti juos papildomai po pamokų negalėjo, nes mokinukams tekdavo einant namo sukarti net 7 km. ir eiti visu pulku, ypač po vieno įvykio, kai grįžtantį namo vėliau, vieną mokinuką sudraskė vilkai, vietos aplink tuomet buvo miškingos. Rado tuomet po egle mokinio knygas ir sąsiuvinius ir jo kaulelius.
Po metų Irena mokytojauja Luokės vidurinėje mokykloje. Aplinka apie Luokę graži, tik nepatiko tai, kad aparta būdavo iki pat Šatrijos kalno papėdės. Po metų kitų Irena grįžta į Vilnių, Mokslų akademijos žodynų sektorių. Padirbusi čia  keletą metų Irena pereina į Meninio konstravimo biurą, čia dirbo prie reklamos, etikečių redagavimo. Paagituota perėjo dirbti į Mėsos ir pieno pramonės ministerijos konstravimo biurą, su tikslu, kad ten dirbantiems buvo skiriami butai. Platus darbo baras priklausė Irenai šiame biure: tekstų redagavimas ir taisymas, kalbų vadovams ruošimas, reklama ir kita.
Prieš išeidama į užtarnautą poilsį ir po jo, keletą metų Irena dirbo Lietuvos kino studijoje, aptarnaujančio personalo grupėje, buvo atsakinga už materialines vertybes. Bedirbdama Kino studijoje pastoviai bendravo su pačiu Vytautu Žalakevičiumi. Teko būti ir girdėti jo kalbas, pajusti jo vadovavimo stilių. Kalbant trumpai, jis buvo griežtas ir teisingas. Ji puikiai atsimena epizodą, o filmavimas vyko Karaliaučiaus apylinkėse, kai Žalakevičius taršė dizaineres ir siuvėjas už nemokšiškai pasiūtas vokiečių kareivių (vermachto) uniformas.
Dabar Irena Latvytė gyvena Vilniuje, gerai praktiškai nusimano medicinoje, gali parekomenduoti kai kuriuos vaistus, kuriuos ji pati išbandė, apie fizkultūrą, dėl kurios rekomenduoja nepersistengti. Irena domisi klasiokėmis ir klasiokais, kurių jau senokai nematė, nes nesilanko klasės draugų subuvimuose.
Gimnazijoje ji mėgo eiliuotai užrašyti klasės draugų gyvenimą. Dalis jos kupletų yra išlikę ir patalpinti šioje svetainėje. Paklausta gal turi savo kūrybos eilių ir dabar, ji atsakė, kad visas jaunystės kvailystes jau seniai sudegino.





Irena klasiokų būryje antra iš dešinės 1954 m.



Komentarų nėra: