2012 m. rugpjūčio 23 d., ketvirtadienis

(33) Klasės draugė - ONA VYŠNIAUSKAITĖ



Vyšniauskaitė - Pralagauskienė Ona-Prakseda )* (koreguota 2022-12-21 pagal cemety.lt kapo paminklą.)gimė 1933 m. Pelyšių kaime, Šimonių vls., Kupiškio raj.  Mama Albina Dagytė, tėtis Povilas – Vyšniauskai. Brolių ir seserų Onutė neturėjo.
Onutė Vyšniauskaitė 1958 m.
Pradžios mokslus ir progimnaziją baigė Šimonyse. 1948 m. kartu su kitais šimoniečiais atvyko į Kupiškį tęsti viduriniojo mokslo. 1952 m. baigė Kupiškio vidurinę mokyklą. Mokydamasi Kupiškio vidurinėje, Onutė buvo rami, kukli, moksleivė, nieku ypatingu nepasižyminti, jai geriau sekėsi humanitarinės pakraipos pamokose.  
Toliau mokslus tęsė Vilniaus universitete, studijuodama lietuvių kalbą. Nutarusi šiek tiek pakeisti studijų profilį perėjo į Vilniaus Pedagoginį institutą tęsti lietuvių kalbos mokslų. Po 3 mokslo metų, panaikinus pasirinktą specializaciją, Onutė tame pačiame institute studijuoja lietuvių kalbą ir jį baigusi įgyja lietuvių kalbos specialistės profesiją.
Tris metus po studijų baigimo Onutė mokytojauja Dotnuvos vidurinėje mokykloje.
1960 m. persikėlusi gyventi į Kauną, vienus metus mokytojauja. Po to palieka pedagoginį darbą ir pereina dirbti į Komunalinio ūkio projektavimo institutą, kuriame išdirbo virš 25 m.
Susirgus tėčiui, o po to ir mamai, Onutė tėvelius parsiveža į Kauną, arčiau gydytojų ir ligoninių, nes lankyti ir  skubiai pagelbėti gyvenantiems Pelyšių kaime prie Šimonių buvo beveik neįmanoma.
Onutė labai norėjo pasilikti gimtąją tėviškę, bet gyvenimas reikalus sutvarkė kitaip. Prižiūrėti tėviškę ir tėvelius gyvenančius Kaune vienu metu nepavyko. Teko tėviškės atsisakyti. Dabar ten gyvena tvarkingi ir darbštūs žmonės, tad apsilankius širdis ne taip skauda, kai matai, nors ir nebe savą, bet tvarkingą, prižiūrėtą sodybą.
Su klasės draugais Onutė pasimatė 1994 m., laidojant klasės auklėtoją Vladą Merkevičių, o į klasės susitikimus Kupiškyje dėl šimonietiško kuklumo ir uždarumo ji neatvykdavo.
Besikalbant su Onute, ji vis primindavo, kad gal jos biografija nebus niekam įdomi, gal, klasės dienoraštis gyvuos ir be jos. Kokia kukli ir rami ji buvo gimnazijos laikais, tokia pasiliko ir dabar, gyvendama Kaune.


Ona Vyšniauskaitė trečioje eilėje antra iš kairės. 1950 m. IX b klasė su auklėtoju VL. Merkevičiumi



                       nuotrauka iš CEMETY.lt  2022 12 21

Komentarų nėra: