2012 m. rugpjūčio 22 d., trečiadienis

(32) Klasės draugas - IGNAS KRIŪKA




Ignas Kriūka gimė 1933 m. Aukštupėnų kaime Kupiškio raj. Igno mama Elzbieta Bagdonaitė iš Aukštupėnų, tėtis Juozas Kriūka iš Pyragių. Igno sesuo Aldona Burokienė-Kriūkaitė maisto pramonės technologė, brolis Vytautas – aukštos klasės suvirintojas.
Ignas Kriūka 1955 m.
Ignas mokslus pradėjo Kupiškio pradžios mokykloje, 1944 m. įstojo į Kupiškio gimnaziją. Buvo geras mokinys, darbštus fotografas. Jo dėka klasiokai turi daugybę jo fiksuotų ir darytų nuotraukų. Besimokydamas vyresnėse klasėse Ignas dirbo hidrometeorologinėje tarnyboje. Prie namų buvo įrengtas stebėjimų postas, kuriama buvo matuojama kritulių kiekis, vėjo kryptis ir gūsių stiprumas, debesų formos: kamuoliniai, vėduokliniai, plunksniniai. Visa tai kas 4 val., keturis kartus per dieną, šifruota telegrama būdavo perduodama į Vilnių. Žiemą, kas 10 dienų Kupiškio aerodromo teritorijoje tekdavo matuoti sniego dangos storį ir svorį, bandinius imant bent 50-tyje vietų ir  išvedant dangos storio vidurkį. Pavasario polaidžių metu tekdavo matuoti Lėvens vandens lygį ir debitą, paleidžiant pasroviui plaustelį su malūnėliu ir atlikti paskaičiavimus pagal duotą formulę. Audros ir kitų anomalijų atvejais tekdavo skubėti į paštą su pranešimais ir šifruotomis telegramomis pranešinėti į Vilnių. 1953 m. Ignui išvykus studijuoti į Kauno Politechnikos institutą, hidrometeorologijos posto darbus perėmė sesuo Aldona.
Ignas mėgo surinkinėti radijo aparatus. Tai jis pradėjo visai jaunas, vokiečių laikais, suradęs kokį tai nebeveikiantį Filips radijo aparatą iš jo sumeistravo veikiantį, nediduką aparatėlį. Na, o vyresnėse klasėse, kai įgijo fizikos žinių, šis jo pomėgis leido pasiekti žymiai geresnių rezultatų.
Ignas turėjo neblogą foto aparatą. Turėjo įsirengęs foto laboratoriją. Visa gimnazijos 13 laidos istorija , jo dėka, užfiksuota fotografijose.
1958 m. Ignas baigia KPI Santechnikos fakultetą ir atvyksta dirbti į Panevėžį. Pradžioje dirba darbų vykdytoju Santechnikos darbų valdyboje Nr. 9. Vadovauja  santechnikos darbams Ignalinos atominėje elektrinėje. Vėliau tampa tos pat valdybos vyriausiuoju inžinieriumi. Jo vadovaujami valdybos darbuotojai dirba Kėdainių chemijos kombinate ir rajone, Kupiškio , Rokiškio, Biržų, Anykščių rajonuose, Panevėžio mieste ir kituose šiaurės rytų Lietuvos statybos objektuose.
1963 m. Ignas veda. Žmona Julija – ukmergiškė, Vilniaus universiteto auklėtinė, bankininkystės specialistė.
1975 m. Ignas pereina dirbti  vyriausio inžinieriaus pareigoms į Panevėžio Dujofikacijos valdybą, kurioje išdirbo 8 metus.
Igno vaikai: Laima Kriūkaitė – Mickevičienė, gydytoja, gyvena Vilniuje, sūnūs Rimtautas – Panevėžyje,  o Arnoldas - Kaune.
Anūkai: dukters Laimos vaikai – Viktorija ir Ignas.

Po sunkios ligos, 1984 m. Ignas Kriūka mirė. Palaidotas Panevėžio miesto Ramygalos g. kapinėse. 



Kriūkos su Aldute 4 m. ir Ignu 7 m.1940 m.





Nijolė, Eugenija, Genutė su Vytautu, Ignu, Vytautu 1951 m.
Ignas, Juozas, Jonas, Balys, Linas, Vytautas, Kazys, Zenonas
Gimnazistai Ignas ir Juozas 1952 m.



Klasiokai jau studentai 1953 m.






Julės ir Igno kapavietė, Panevėžio Ramygalos g. kapinėse. 2010 m.
Ignas pirmas iš kairės 1965 m.

Komentarų nėra: