2012 m. birželio 23 d., šeštadienis

(19) Klasės draugas - ALGIRDAS JONAS STARKUS


Algis Starkus 1950 m.
Algirdas – Jonas Starkus gimė 1932 m. Paketurių kaime Kupiškio raj. Mama Ona  Černiūtė iš Gurno nuo Palėvenės, generolo Černiaus sesuo, tėtis Antanas Starkus. Algirdas turėjo 4 brolius, vyresnius: Vilhelmą ir Antaną ir jaunesnius dvynius Gediminą ir Vytautą. Dvi sesutės mirė būdamos dar labai jaunos. Anksti mirė ir Algirdo motina, todėl jis gyveno pas močiutę Černiuvienę, Paketuriuose. Tėtis buvo turtingas ūkininkas, turėjo kūlimo mašiną. 1944 m. grįžus sovietų valdžiai, Antanas Starkus buvo persekiojamas ir nenorėdamas patekti į lagerius pasitraukė iš ūkio ir tėviškės. Neilgai pasislapstęs, susirgo plaučių uždegimu ir mirė. Palaidotas Palėvenės kapinėse.
Algirdas mokėsi Kupiškio pradinėje, o ją baigęs nuo 1944 iki 1952 m. Kupiškio vidurinėje mokykloje. Algirdas buvo drąsus vaikinas, mokytojams ir kapelionui užduodavo tokius klausimus, kurių kiti bendraklasiai paklausti nedrįsdavo. Jis buvo, net kiek padykęs vaikis, bet jo išdykavimai neperžengdavo nustatytų normų. Įdomu mums, klasiokams būdavo, kai po išdykavimų reikėdavo kviesti tėvus, paaiškėdavo, kad jis gali pakviesti tik močiutę.
Algirdas-Jonas Starkus 1957 m.
Baigęs vidurinę, turėdamas kaip pavyzdį dėdę kariškį, Algirdas įstojo į Serpuchovo aviacijos mokyklą, kurią 1956 m. baigė ir buvo paskirtas tarnauti į Šiaulių aviacijos dalinį. Buvo įstojęs į Maskvos karo akademiją, bet dėl susiklosčiusių aplinkybių mokslus nutraukė. Šiauliuose susipažino su ekonomikos mokslus Vilniaus universitete baigusia, ir dirbti pagal paskyrimą atvykusia Onute, kilusia iš Meškuičių, ir ją vedė.  Tarnaudamas Šiauliuose turėjo, rimtą tarnybinio motociklo su priekaba, avariją.
Nuo 1960 m. Algirdas dirbo Švenčionių kariniame komisariate, 1963 m. persikėlė gyventi į Vilnių ir dirbo aerodrome ir kitose režiminėse organizacijose.
Algirdo ir Onutės sūnus Gintaras – medikas, jo žmona Edita – dizainerė, turi dukrą Ugnę Barborą, studentę ir sūnų Naglį Roką – moksleivį.
Algirdas pirmas iš kairės. Devinta klasė su auklėtoju J. Vilku
Algirdas buvo šeimos žmogus, to jausmo jis nebuvo patyręs būdamas vaikas, todėl labai brangino šeimą.
Algirdas trečias iš kairės, tinklino komandos narys
Sunkiai susirgęs, Algirdas Jonas mirė 1911 metais. Palaidotas Vilniaus Karveliškių kapinėse, 78 kvartale. Nuotraukose žemiau, matysite gražiai įrengtą antkapinį paminklą.

Algirdas su klasės artistais, antras iš dešinės su bajanu. 1950 m.

Vienas trijuose 1957 m.


Antkapinis paminklas. Karveliškių kapinės






Komentarų nėra: