2012 m. birželio 25 d., pirmadienis

(20) Klasės draugė - NIJOLĖ KEMEKLYTĖ


Nijolė Kemeklytė
Nijolė Kemeklytė gimė 1933 m. Panevėžyje. Mama Elvyra Čiurlytė, tėtis Kazimieras - Kemekliai. Mama - mokytoja, tėtis - advokatas. Mokėsi Bučiūnų pradžios mokykloje, Joniškio raj. Joniškyje baigė pirmą gimnazijos klasę, Linkuvoje mokėsi nuo antros iki vienuoliktos klasės. Paskutinę gimnazijos klasę baigė Kupiškyje. Nijolės tėtis mirė 1937 m., todėl Nijolė vyresniojo brolio Rimanto buvo atkalbinėjama, aukštojoje mokslo netęsti, nes motina trijų studentų neišgalės remti. Bet Nijolė nutarė studijuoti, išlaikė stojamuosius -  į Vilniaus Valstybinį pedagoginį institutą, lietuvių kalbos ir literatūros specialybę. Bet įvykiai susiklostė taip, kad Pedagoginio instituto bendrabutis dar buvo remontuojamas, o gyventi nebuvo kur. Laimė - pagelbėjo klasiokė Laima Stankaitytė, pasiūliusi keltis į Vilniaus universitetą - bibliotekininkystę. Nijolė taip ir padarė. Įdomiai apie tą laiką pasakoja pati Nijolė.
Pedagoginiame bendrabučio nėra. Sėdžiu ant atsivežto bulvių maišo, o kišenėje tik 7 rubliai, nors verk. Žiūriu ateina klasiokė Laima S. Pasiguodžiau jai apie savo bėdas. Ji sako: "Važiuojam į Universitetą, ten bendrabutis bus. Sėdom abi į bričką, tuo metu toks transportas Vilniuje egzistavo, įsimetam tą bulvių maišą, ir per Vilnių patraukėm į Universitetą. Taip vietoje lietuvių kalbos mokytojos tapau kvalifikuota bibliotekininke.

Taip ir prasidėjo studijos Vilniaus universitete. Paskaitas ir seminarus Istorijos ir filologijos fakultete lankėme labai sąžiningai, bijojom gauti trejetą ir prarasti stipendiją. Kai 1938 m. mirė mūsų tėvelis, mumis rūpinosi mama, tai gyvenome iš jos kuklios mokytojos algos.
Kadangi KPI mokėsi du mano broliai, kuriems reikėjo samdyti butą, o aš gavau bendrabutį, stegiausi pragyventi iš stipendijos. Bet jaunystė ir optimizmas žengia greta, tai aš apskaičiavau kiek rb. galiu išleisti dienai ir to laikiausi. Laisvalaikiu dainavau universiteto akademiniame chore, su kuriuo keliavom į Estiją, Leningradą ir kt. Įdomi buvo specialybės praktika : ją atlikome Maskvos, Leningrado bibliotekose, o ten susipažinome su muziejais, teatru ir kultūrinėmis įstaigomis.
Kai baigiau universitetą, buvau paskirta dirbti į Klaipėdos apskrities Viešąją I. Simonaitytės biblioteką, kur išdirbau 1957 – 59 metus. Ten dirbdama daug važinėjau po rajonų, kaimų bibliotekas, nes pokario metais trūko specialistų. Taip susipažinau ne tik su Klaipėdos zonos bibliotekomis, bet ir su rajonais.
Kadangi Kęstutis buvo paskirtas į Vilnių iš Elektros tinklų gavo kambario butą su bendra virtuve, o mama jau buvo pensininkė ir gyveno su juo, tai jie pradėjo kviesti mane į Vilnių. Reikėjo ir mama pasirūpinti. Taip aš 1959 m. pradėjau dirbti Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus Viešoje bibliotekoje direktoriaus pavaduotoja m. daliai. Čia vėl dirbau metodinį darbą, daug važinėjau po Vilniaus zonos bibliotekas, skaičiau pranešimus zoniniuose seminaruose.
1961 m. tragiškai žuvo Kęstutis. Tai buvo didelis smūgis mūsų šeimai, kuris išliko visam gyvenimui.
1967 m. perėjau  dirbti į Lietuvos nacionalinę M. Mažvydo biblioteką knygų mainų skyriaus vedėja. Čia reikėjo organizuoti knygų mainus tarp atskirų mokslinių ir masinių bibliotekų, kurti automatizuotą knygų mainų sistemą.
Laisvalaikiu dainavau moterų „Aido“, vėliau MA choruose, keliavau po Lietuvą, sąjungines respublikas, bei Bulgariją, Vokietiją, Vengriją, Čekoslovakiją.
1992 m. išėjau į pensiją. Su dideliu džiaugsmu sutikau Lietuvos Sąjūdį, Lietuvos nepriklausomybės paskelbimą.
Išėjusi į pensiją dar dirbau Lietuvos nacionaliniame muziejuje, Paveikslų galerijoje salės prižiūrėtoja. Dabar jau nedirbu ir toliai domiuosi kultūra, daug skaitau, pagal galimybes lankau koncertus, muziejus.
Kadangi nesukūriau šeimos, tai neturiu vaikų, vaikaičių ir tuo klausimų nieko negaliu pasigirti.
Senatvė ateina visiems, tai stengiuosi ne tik kovoti su ligomis, bet ir nepasiduoti pesimizmui, kol galiu domėtis gyvenimo naujienomis, kultūra.
Nijolė emeklytė.



Nijolė pirmokėlė 1944 m.

Nijolė 1957 m.

Nijolė 1980 m.

Kemeklių šeima Palangoje 1936 m.

Kemekliukai: Rimas, Kęstutis, Nijolė Palangoje 1935 m.

N. ir K. Kemeklius palydime į Jutkonis
Atrodo radome transportą, bandysim įsodinti Nijolę su Kęstučiu




Nijolė Kemeklytė baltai apsirengusi klasiokų vakarėlyje AVOKADO kavinėje 2009 m.




Kokia laimė, Kemekliukus įsodinome, jie važiuoja į Jutkonis, o mes patenkinti mojuojame
Susirinko Kupiškyje jau studentai. Iš kairės: Genė Raugaitė, Zita Dambrauskaitė, Albinas Čiurlys, Michalina Kazlauskaitė, Nijolė Kemeklytė, Irena Latvytė, Kęstutis Kemeklis. 1953 m.

Komentarų nėra: